Mapants “for dummies”

Mapant

Terje Mathisen, Jan Kocbach og Henning Spjelkavik publiserte i slutten av juni 2020 første versjon av Mapant.no og utviklingen følges tett på Mapants gruppe på Facebook. Mapant er et maskingenerert o-kart og som i følge Norsk Orientering gir unike muligheter. Dette gir muligheter for å trene orientering på ikke tidligere kartlagte områder, bruke dette som turkart eller som flott grunnlag når det skal lages nye orienteringskart for konkurranse.

Selv har jeg hatt behov for en Mapants “for dummies” slik at jeg, og andre med meg, kan utnytte muligheten som nå ligger der.

Det er allerede flere idéer for bruk, og da også i kombinasjon med UsynligO. Eksempelvis usynlig turorientering i forbindelse med Naturfestivalen i Ørsta.

Som et mulig forsøk på en Mapants “for dummies” (eller forenklet FAQ), har jeg forsøkt å samle resultatet av konklusjoner mv nedenfor. Håper den kan være til nytte og at det etterhvert etableres tilsvarende ressursside på Mapant.no som kan redigeres/vedlikeholdes.

Oppdatert 14.juli 2020: OK Moss har en egen side om Mapant på sin kompetansewiki. Dette er anbefalt lesing! Der kan du også lese om hvordan importere stier fra Open Street Map til Open Orienteering Mapper (via https://graphhopper.com/maps/).

Nedenfor følger “min” samling:

 • Lage løyper inkludert eksport til Livelox og UsynligO:
  • Bruksanvisning lage o-løyper (Morten Aamodt, 12.juli 2020. Sjekk Facebook for oppdateringer, se “Filer”).
  • Bruksanvisning for Mapant og løypelegging i 2DRerun Courseplanning (Jan Kocbach, 14.juli 2020. Sjekk Facebook for oppdateringer, se “Filer”). En enkel og rask måte å lage o-løype på. Løypa lages her.
  • Nedlasting av png-filer for løypelegging tar ikke med eventuelle øvrige lag du har markert (som navn, stier fra Open Street Maps – OSM Paths) mv.
  • Skal du lage løype på orienteringskart som ikke er georeferert men ønsker løypa skal være tilgjengelig i UsynligO? Ved å lage løypa på Mapant i tillegg, får du også med xml-filen som UsynligO trenger.
 • Melde fra om feil:
  • Ved feil på konverteringen til Mapant, høyreklikk på aktuell ramme/tiles på kartet og velg “There is something wrong with this tile”. For oversikt over hvilke feil som er meldt inn, velg laget “Reported tiles” oppe til høyre.
  • Ved feil i datagrunnlaget som benyttes, gi tilbakemelding til aktuell kommune, Kartverket (Rett i kartet), bidra i Open Street Map (se OK Moss’ side på deres kompetansewiki om Mapant for beskrivelse) osv.
 • Andre ressurser:
  • Last opp gpx på Routegadget
  • Overføre kart fra Mapant til Garmin GPS med MAPC2MAPC (15 GBP) v/Svein Haustveit. Skal også være mulig å få til gratis med QGIS og med OCAD (eksporter til Google Earth Raster fil – KMZ). Mulig det også lages et valg på Mapant hvor man kan eksportere til KMZ.
  • For utskrift for å gå på tur uten å lage løype, er den enkleste varianten å benytte utskriftsmuligheten i nettleseren eventuelt “Print Screen”. Da kommer også valgte lag med (navn, OSM Paths mv).
  • Offlinekart. Muligheten er under utvikling. Se Facebooksiden for Mapant.
  • Open Orienteering Mapper (lage orienteringskart)
  • PurplePen (lage løyper)
  • OK Moss har en flott side om Mapant på sin kompetansewiki.

En kommentar til «Mapants “for dummies”»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.